Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2015

Τι είναι ο αθλητισμός


Ο πολιτισμός ως σώμα-οικοδόμημα, στηρίζεται σε δυο πόδια-κολώνες, το ένα είναι η γνώση και το άλλο η τέχνη.
Η γνώση γεννάει την επιστήμη, η τέχνη είναι η νταντά της επιστήμης. Της δίνει το μέτρο, τον ρυθμό, το μέγεθος. Η γνώση και η τέχνη είναι αυτόματα γνωρίσματα, του ανθρώπου όλων των εποχών και όλων των εκάστοτε πολιτισμών. Όλοι θέλουν την γνώση και κατά το μέτρο του δυνατού την αποκτούν.
Την καλλιτεχνία όμως λίγοι την αποκτούν, αλλά όλοι έχουν άποψη καλώς ή κακώς. Μια ακόμη αυθόρμητη ενέργεια που όμως συναντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο, είναι το παιχνίδι. Όταν ο άνθρωπος με την γνώση-σοφία και την καλλιτεχνία του να αγγίζει το τέλειο, τότε το παιχνίδι του γίνεται αθλητισμός.
Ο αθλητισμός είναι παιδί-γέννημα του ύψιστου πολιτισμού του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και όχι του βάρβαρου. Εδώ εξηγείται η ρήση των αρχαίων: «Πας μη Έλλην, βάρβαρος». Λεπταίνει τον νου ώστε να πιάνει νοήματα-συχνότητες θεϊκές. Οι άνθρωποι παίζουν κι ο θεός κάνει αθλητισμό. Τόσο χαώδης είναι η διαφορά παιχνιδιού και αθλητισμού.
Ο αθλητισμός είναι μυστήριο μέγα. Ποίος είναι ο ορισμός του; Ποίος μπορεί να πει τι ακριβώς είναι; Είναι μάλλον δράση επίμονη, ενέργεια ατελεύτητη. Τιμή ανεκτίμητη, κι όλα αυτά τα ύψιστα-που παρακολουθούν οι θεατές σιωπηλοί, χωρίς βία και φανατισμό-για ένα κλαδί αγριελιάς. Πλεγμένο σε στεφάνι που κάθεται στο κεφάλι του αθλητή. Κλαδί άγριου ιερού δέντρου(ελιάς) και όχι καρπός-γέννημα της γης.
Γιατί άραγε, ποίος το πρόσταξε ο αθλητής να βραβεύεται με γέννημα άγριας φύσης. Και γιατί στο κεφάλι κι όχι σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος; Στο κεφάλι βρίσκεται ο εγκέφαλος-νους που ελέγχει όλο τον άνθρωπο.
Εν κατακλείδι ο αθλητισμός είναι θεϊκή προσταγή. Με αυτόν ο άνθρωπος ψυχαγωγείται, αλλά και διδάσκεται έργα υψηλής ηθικής αξίας. Ο αθλητισμός γίνεται για την ψυχή του ανθρώπου και το παιχνίδι για το σώμα. Το σώμα μας είναι θνητό και χωμάτινο. Η ψυχή μας είναι αθάνατος και άυλος-θεϊκή και μόνο ένας μικρός θεός μπορεί και αθλείται.
Ο αθλητισμός είναι η ένωση του ανθρώπου με τον θεό.Η ανθρώπινη ουσία που συναντάται μυστηριακό τον τρόπο, με την θεϊκή ουσία που όλοι έχουμε μέσα μας στο κέντρο της ύπαρξής μας, την ψυχή μας.
Δημήτρης Παρίσης
πηγη sportcity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου