Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2018

Η Χειμερία νάρκη του εθελοντισμού

Η χειμερία νάρκη του εθελοντισμού!

Αρθρογραφία
11 Νοεμβρίου 2018

Η έννοια του εθελοντισμού βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία συνανθρώπου του, χωρίς να ζητάει αμοιβή.

Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη που έχει στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μιας κοινωνίας.

Συχνά ο εθελοντισμός καλλιεργείται σε παγκόσμια γεγονότα τα οποία συνδέονται με την κοινωνία όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, δεν είχε ποτέ βαθιές ρίζες η κουλτούρα του εθελοντισμού. Με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όπου καλλιεργήθηκε συστηματικά η έννοια του εθελοντισμού, αυτός είχε θετικά αποτελέσματα και οι εθελοντές συνέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό στην επιτυχία τους.

Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική για το εθελοντικό κίνημα και είχε τα ίδια αποτελέσματα και την ίδια τύχη, με αυτήν των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων!

Αντί οι φορείς να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν την προσπάθεια, αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του εθελοντισμού στα δρώμενα του τοπικού αθλητισμού να είναι ελάχιστο. 

Η κακή διαχείριση συνολικά του εθελοντικού κινήματος από ακατάλληλες ηγεσίες στο παρελθόν, έδωσε λαβή για σχόλια  και αντιδράσεις, που δεν ταιριάζουν στα πανανθρώπινα ιδεώδη που εκφράζει. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον εθελοντισμό απαξιωτικά και μιλούν για εκμετάλλευση του ανθρώπου και αντιμετώπιση των εθελοντών ως «δωρεάν εργατικά χέρια».

Συνεπώς, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα σωματεία σαν τα τελευταία αναχώματα αυτής της απαξίωσης των πάντων, πρέπει να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες για να βγάλουν από το λήθαργο το εθελοντικό κίνημα οργανωμένα και μεθοδικά, έχοντας κατά νου ότι, δεν φτάνει μόνο να ζητάμε εθελοντές, αλλά είναι απαραίτητο να έχουμε δημιουργήσει και το κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον για να τους υποδεχθούμε!

Στέλιος Κανελλόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου